پیمان امنیت جمعی؛
حدود 4 هزار داعشی در مناطق شمالی افغانستان حضور دارند
رییس ستاد مشترک سازمان پیمان امنیت جمعی به تازگی با ابراز نگرانی در مورد افزایش روز افزون تهدید تروریسم از خاک افغانستان، گفته که شمار جنگجویان داعش به شش هزار و ۵۰۰ نفر رسیده که چهار هزار آن در نزدیکی مرز این کشور با تاجیکستان متمرکز شدهاند.
آناتولی سیدوروف رییس ستاد مشترک سازمان پیمان امنیت جمعی، امروز (سهشنبه، ۲۵ دلو) در یک نشست خبری گفته است که تعداد اعضای شاخه خراسان داعش بهطور قابل توجهی افزایش یافته است.
به گفتهی او، بیش از چهار هزار جنگجوی داعش در امتداد مرز جنوبی تاجیکستان در ولایتهای بدخشان، قندوز و تخار متمرکز شدهاند.
خبرگزاری تاس از قول سیدوروف نوشته: «تعداد اعضای شاخه خراسان گروه داعش در افغانستان به طور قابل توجهی به حدود 6500 نفر افزایش یافته است که بیش از 4000 شبه نظامی این گروه در امتداد مرز جنوبی تاجکستان در ولایتهای بدخشان، قندوز و تخار متمرکز شده اند.»
این خبرگزای از قول سیدوروف نوشته که بزرگترین تهدید برای ثبات در آسیای مرکزی از سوی گروه های افراطی متعددی است که در افغانستان جای پای خود را به دست آورده اند. او افزود که دولت اسلامی و القاعده خطرناک ترین آنها هستند.
گروههای افراطی مانند داعش، القاعده و … در روسیه غیر قانونی هستند.
سیدوروف علاوه کرده است که سیاست سرکوب اقلیتهای قومی و مذهبی که توسط رهبری طالبان اتخاذ شده است و همچنین عدم اتحاد و اختلافات فزاینده در میان گروه طالبان به وخامت اوضاع اقتصادی و افزایش مشکلات بشردوستانه و بی ثباتی اوضاع در منطقه کمک می کند.
وی همچنین تأکید کرده است که قاچاق بیرویه مواد مخدر و تجارت غیرقانونی اسلحه، در کنار عوامل ذکر شده در بالا، خطر سقوط دوبارهی افغانستان به جنگ داخلی را افزایش میدهد.
مقام های سیاسی و امنیتی روسیه پیش از این نیز بارها از حضور و افزایش گروههای تروریستی بخصوص داعش در مرزهای شمالی در خاک افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
سازمان پیمان امنیت دستهجمعی یک ائتلاف نظامی بین دولتی در اوراسیا است که در سال ۲۰۲۲ شش کشور پس از فروپاشی شوروی در آن عضویت دارند؛ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان.
سازمان پیمان امنیت دستهجمعی یکی از سازمانهای فعال رزمی و چندمنظوره در حوزهٔ آسیای میانه و قفقاز است.
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی توان سیاسی، اقتصادی و رزمی فدراسیون روسیه کاهش یافت. روسیه به هدف بالابردن ظرفیتها و متحد نگه داشتنِ کشورهای عضو پیشین، چنین سازمانی را پایهگذاشت.
یکی از دیگر از اهداف عمدهٔ این سازمان، محدود کردن زمینهٔ گسترش ناتو و نفوذ ایالات متحده آمریکا در حوزهٔ کشورهای همسایه و متحدان پیشینِ آن است.