پژوهش تازه یک نهاد امریکایی: حقوق بشری هزاره‌ها درحاکمیت طالبان به شدت نقض می‌شود

براساس یک پژوهش تازه که از سوی “اینستیتوت حقوق بشر دانشگاه سن خوزی” و معصومه محمدی خبرنگار و فعال حقوق زنان افغانستانی صورت گرفته، حقوق بشری هزاره ها در سایه حاکمیت طالبان، به شدت نقض می شود.

این گزارش روز سه شنبه، 18 دلو به شکل رسمی از سوی این اینستیتوت به نشر رسید و در یک برنامه زنده از طریق تویتر به بحث گذاشته شد.

در پژوهش منتشر شده از سوی دانشگاه سن خوزی، آمده است که پس از تسلط طالبان بر افغانستان در آگست ۲۰۲۱، هزاره‌ها در کابل و سایر مناطق کشور مورد حملات گسترده‌ و برنامه‌ریزی شده در مکاتب، مساجد و اماکن عمومی قرار گرفته اند.

درگزارش ذکر شده است که این حملات عموما از سوی گروه تروریستی داعش صورت گرفته است.

همچنان در این گزارش آمده است که جنگجویان گروه طالبان نیز در نقض حقوق بشر علیه هزاره ها، دست داشته اند  و همچنان طالبان، “تبعیض و خشونت‌ها علیه هزاره‌ها” را از طریق سایر گروه‌های قومی از جمله پشتون‌های تندرو و کوچی‌ها تحمیل کرده است.

با سقوط جمهوریت و حاکمیت طالبان، روند خشونت برضد هزاره ها در افغانستان شدت گرفت و در فاصله های نزدیکی چندین حمله مرگبار بر مراکز آموزشی از جمله مکتب عبدالرحیم شهید و کورس کاج صورت گرفت.

در این حملات ده ها تن از دانش آموزان کشته و شمار زیادی از دانش آموزان زخمی شدند و باعث شد که یک کارزار گسترده از سوی فعالان حقوق بشری در سراسر دنیا زیرعنوان ” نسل کشی هزاره ها را متوقف کنید” آغاز شود.

معصومه محمدی که در تهیه این گزارش با دانشگاه سن خوزی همکاری کرده است، سالها در افغانستان نهادی زیرنام تساوی را مدیریت کرده است که در قسمت تساوی، آموزش و حمایت از اقشار آسیب پذیر فعال بوده است.

خانم محمدی علاوه بر مدیریت این نهاد، یک خبرگزاری فعال در قسمت زنان را نیز ایجاد کرد که زیرنام تساوی فعالیت می کند.

معصومه محمدی که در تهیه این گزارش با دانشگاه سن خوزی همکاری کرده است، سالها در افغانستان نهادی زیرنام تساوی را مدیریت کرده که در قسمت تساوی، آموزش و حمایت از اقشار آسیب پذیر فعال بوده است.

با این حال در گزارش تازه دانشگاه سن خوزی امریکا، آمده است که امروزه مردم هزاره با تهدیدهای فزاینده‌ای از جمله بازداشت‌های خودسرانه، اختطاف، از دست دادن شغل و تحصیل، محرومیت از کمک‌های بشردوستانه و کوچ اجباری مواجه هستند در ولایت هایی که هزاره ها ساکن هستند روبرو شده اند.

در این گزارش تاکید شده است هزاره هایی که اعضای اردوی ملی و پولیس دولت پیشین بودند، به دلیل قومیت خود در معرض خطر شدید قرار دارند.

علاوه بر این در گزارش تازه ذکر شده است که “روزنامه‌نگاران، فعالان حقوق بشر وز زنان بیش از سایر گروه ها مورد خشونت قرار گرفته اند و علاوه بر این، زنان و دختران هزاره بیشتر از سایر زنان توسط سربازان طالبان متوقف و مجبور می‌شوند از سیاست‌های سخت‌گیرانه‌ این گروه پیروی کنند.

در پژوهش تازه، به کمپین اعتراضی زیرنام “نسل‌کشی هزاره‌ها را متوقف کنید” نیز اشاره شده و آمده است که نمایند‌گی سیاسی سازمان ملل در افغانستان(یوناما) در شش ماه اول حاکمیت طالبان، ۲۰ مورد حمله علیه مردم هزاره را ثبت کرده که منجر به کشته شدن حدود ۵۰۰ تن غیر نظامی از این اقلیت قومی شده است.

با این حال در گزارش تازه نهاد امریکایی، از تبعیض و نقض حقوق دختران هزاره در دانشگاه کابل نیز یاد شده و گفته شده است که اندکی پس از حمله به مرکز آموزشی کاج در ۲ اکتبر ۲۰۲۲ و یک روز قبل از طرح اعتراضات مسالمت‌آمیز دختران خوابگاه دانشگاه کابل، شمار زیادی از دختران پس از خوردن غذای آماده‌شده در این خوابگاه مسموم شدند.

در گزارش آمده است که پس از رسانه‌ای شدن مسمومیت این دختران، طالبان شماری از دانشجویان دختر از قوم هزاره را از خوابگاه و دانشگاه کابل اخراج کردند. پس از آن شماری از زنان و دختران در پیوند به اخراج این دختران از دانشگاه، در مقابل دروازه‌ی دانشگاه کابل تجمع اعتراضی برگزار کردند که نیروهای طالبان آنان را با تهدید به مرگ و حمله انتحاری متفرق و اعتراضات‌شان را خنثی کردند.

پیش از این نیز شماری از فعالان سیاسی و حقوق بشری هزاره ها روی مشکلات حقوق بشری این قوم، تلاش هایی انجام دادند و از جمله در پارلمان های بریتانیا و استرالیا، شماری از نمایندگان پارلمان این  کشورها، خواستار توقف نسل کشی هزاره ها شدند.

غلام حسین الهام

غلام حسین الهام

غلام حسین الهام، باشنده اصلی ولایت غزنی، خبرنگار چندین رسانه در چندسال اخیر بوده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن