جلسه شورای امنیت سازمان ملل در باره افغانستان؛
حقوق بشر و تروریزم در صدر نگرانیها
جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره اوضاع افغانستان شام روز سهشنبه، ۲۹قوس برگزار شد و نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان گزارش خود درباره آخرین تحولات افغانستان را به این شورا ارائه کرد.
خانم روزا اوتانبایوا در صحبتهایش یادرآور شد که طی سه ماه حضور و دیدارش از بخشهای مختلف افغانستان منحیث نماینده سرمنشی سازمان ملل متحد دریافته که این کشور با چالش های بزرگی روبروست. او گفت طالبان اساساً کنترل کشور را در دست دارند، اما نمی توانند به طور رضایت بخشی با گروه های تروریستی فعال در داخل افغانستان مقابله کنند. نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل گفت به شدت نگران فعالیت ISKP – شاخه خراسان گروه داعش – که اخیرا شاهد حملات منسوب به این گروه بالای نمایندگیها دیپلوماتیک برخی کشورها در کابل بودیم، هستند.
او همچنین یادآور شد که یوناما بر تمام حقوق افغانها و ارائه کمکهای بشردوستانه و نجات بخش تمرکز دارد و امیدوار است که با ماندن و تعامل، افغان ها از جهان منزوی نشوند. به گفته او یگانه راه پیشرفت افغانستان، تطبیق یک سیاست کثرتگرایانه است که همه افغانها به ویژه زنان و اقلیتها نماینده خود را در آن ببینند.
در این نشست نصیر احمد فایق سرپرست (پیشین) نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل نیز در صحبتهایش در مورد وضعیت فاجعهبار حقوق بشر، محرومیت زنان از تحصیل و سایر حقوق انسانی آنها، بازداشتهای خودسرانه، کوچهای اجباری تعدادی از مردم و حملات هدفمند بر هزارهها و برخی اقلیتهای قومی اشاره کرد و خواستار توجه جدی جامعه بینالمللی در مورد افغانستان شد. آقای فایق راه حل مساله جاری و تامین ثبات در افغانستان را گفتگوی فوری میان جناحهای مخالف با شمولیت چهرههای سیاسی که گذشته و بکگروند سوء نداشته باشد، یاد کرد.
در این نشست سایر اعضای این شورا نیز به ترتیب دیدگاهها و نگرانیهای خود در مورد وضعیت جاری و یک سال و نیم گذشته در افغانستان را مطرح کردند و همزمان برخی از این کشورها، تشکیل حکومت فراگیر و رعایت حقوق زنان و اقلیتها را پیش شرط به رسمت شناخته شدن حاکمیت طالبان یاد کردند.
از سویی هم اعضای این شورا در جلسه امشب، تصمیم تازه وزارت تحصیلات عالی طالبان مبنی بر ممنوعیت تحصیل زنان در دانشگاههای خصوصی و دولتی را نیز محکوم کردند.