صعود 24 پلهای افغانستان در رتبهبندی مبارزه با فساد براساس گزارش تازه سازمان شفافیت بین المللی
سازمان شفافیت بین المللی در گزارش تازهی خود گفته که افغانستان با 24 پله صعود در سال ۲۰۲۲ در شاخص جهانی مبارزه علیه فساد اداری در جایگاه ۱۵۰ قرار گرفته است.
این سازمان گزارش سالانه خود را امروز (سه شنبه، ۱۱ دلو) منتشر کرده و در آن آمده است که افغانستان در رتبهبندی فساد دولتهای جهان در سال گذشته، با کسب ۲۴ امتیاز، بین ۱۸۰ کشور جهان در رده ۱۵۰ قرار گرفته است. براساس سرویهای قبلی، این کشور در زمینه فساد دولتی همواره جزء فاسدترین کشورهای جهان بوده است. افغانستان در سال ۲۰۲۱ میلادی با ۱۶ امتیاز در جایگاه ۱۷۴ این فهرست قرار داشت.
در گزارش تازه سازمان شفافیت بینالمللی توضیح داده نشده که بهبود جایگاه افغانستان در رتبهبندی جهانی چگونه صورت گرفته و در مورد عملکرد گروه طالبان در مبارزه علیه فساد اداری، هیچ جزئیات و توضیحاتی ارائه نشده است.
در گزارش امسال این سازمان نیز آمده است: «فساد یکی از اصلیترین عوامل شکست تلاشهای بینالمللی برای برقراری صلح و امنیت در افغانستان بود. این امر مشروعیت و توانایی دولت افغانستان را تضعیف کرد، ارتش افغانستان را آلوده ساخت، و منابع را به سمت طالبان هدایت کرد و حمایت مردمی از آنها را تقویت کرد.»
نشر این گزارش در مورد افغانستان در حالی است که مردم افغانستان نه تنها از حداقل معیارهای زندگی مرفه برخوردار نیستند بلکه از نگاه فقر و بیکاری و نبود اقتصاد در بدترین وضعیت ممکن قرار دارند و به خدمات دولتی نیز در ابعاد مختلف، دسترسی لازم ندارند.
براساس گزارش تازه سازمان شفافیت بین المللی، ایران با کسب 25 امتیاز سه رتبه بالاتر از افغانستان و کمبودیا، جمهوری آفریقای مرکزی، گواتیمالا، لبنان و … هم سطح افغانستان قرار دارند. دنمارک، فنلند، نیوزیلند و ناروی مانند همیشه به ترتیب در صدر جدول و در نقطه مقابل سومالیا، سوریه، سودان جنوبی و ونزویلا به ترتیب در قعر جدول قرار دارند.
سازمان شفافیت بین المللی چه سازمانی است و فساد را چگونه تعریف می کند؟
شفافیت بین المللی یک جنبش جهانی است که در بیش از 100 کشور برای پایان دادن به بی عدالتی و فساد کار می کند. این سازمان میگوید روی مسائلی تمرکز میکند که بیشترین تأثیر را بر زندگی مردم دارد و از قدرتمندان میخواهد که برای منافع عمومی پاسخگو باشند.
این سازمان فساد را به عنوان سوء استفاده از قدرت واگذار شده برای منافع شخصی تعریف می کند. اما به نظر میرسد که اشکال و مصادیق فساد به خصوص در سیستم دولتی افغانستان خیلی متنوع تر و گسترده تر از اینهاست.
ZqjoDuOwJsdkceFm
4m13c1
73cmmx
hyj064
9yb2wh
x491vp