بانک مرکزی: تا پنج سال آینده ۳۰ درصد جمعیت کشور صاحب حساب بانکی میشوند
بانک مرکزی کشور با طرح یک استراتژی تازه زیرنام “استراتژی ملی توسعه خدمات مالی و ارزیابی خطرات ملی پولشویی و تمویل تروریزم” گفته است که تا پنج سال آینده، ۳۰ درصد جمعیت جوان کشور (۱۵ تا ۶۴ سال) از خدمات مالی بهویژه حساب بانکی مستفید می شوند.
میراحمد شکیب، مدیر عمومی توسعه دسترسی عمومی به خدمات مالی بانک مرکزی امروز (چهارشنبه، ۱۳ سنبله) در یک کنفرانس خبری گفت که تا پنج سال آینده ۳۰ درصد جمعیت جوان افغانستان از خدمات مالی منظم شامل حساب بانکی مستفید خواهند شد.
او گفت که هم اکنون، فقط ۱۵ درصد جمعیت جوان کشور به خدمات مالی چون حساب بانکی دسترسی دارند.
با این حال، نثار احمد یوسفزی، مدیر عمومی مرکز تحلیل معاملات و گزارشهای بانک مرکزی می گوید که اولویت در این استراتژی روی چهار بخش شامل، دسترسی افراد و تشبثات خرد، کوچک و متوسط به خدمات مالی، تمویل زراعت، تأمین حقوق مشتریان بخش مالی و توسعه خدمات مالی دیجیتالی تمرکز دارد.
بانک جهانی نیز گفته است که برای تطبیق این استراتژی ۱۸۰ میلیون دالر به بانک مرکزی افغانستان کمک میکند.
هما زهرا، سرپرست مدیریت بانک جهانی – افغانستان گفت که با اجراییشدن «استراتژی ملی دسترسی عامه به خدمات مالی» افغانستان به جمع ۶۰ کشوری میپیوندد که از این سیستم استفاده میکند.
خانم زهرا می گوید که اولین گام در راستای تأمین شفافیت در سیستم مالی کشور، ایجاد خدمات رسمی و شفاف مالی است که همه شهروندان افغانستان به آن دسترسی داشته باشند و از آن مستفید شوند.
بانک مرکزی کشور درحالی از تطبیق یک استراتژی تازه سخن می زند که اتحادیه اروپا در ماه دلو سال گذشته اعلام کرد؛ افغانستان در میان ۲۳ کشوری قرار دارد که در معرض بالای پولشویی هستند.
پیش از این نیز گروه اقدامات مالی بینالمللی (FATF) پس از ارزیابی بانک مرکزی افغانستان تشخیص داد که افغانستان یکی از کشورهایی است که در بخش مبارزه با پولشویی مشکلات استراتژیکی دارد.
بانک مرکزی اما می گوید که اکنون افغانستان از این فهرست خارج شده و به گفته یوسف زی، در سال گذشته، 42 حساب بانکی به جرم پولشویی مسدود شده اند.
آقای یوسفزی اضافه کرد، ارزیابی در مورد عوامل و ابزارهای پولشویی در کشور انجام شد، نشان میدهد که مواد مخدر بزرگترین ابزار پولشویی در افغانستان است.
او همچنین گفت که در میان تمامی سکتورها، بخش حوالهداری و صرافی از ناحیه پولشویی آسیبپذیر است.
در همین حال سرپرست مدیریت بانک جهانی در افغانستان گفت: “از آنجاییکه پولشویی بسیار مغلق و پیچیده شده است، لازم است که برای انتقال پول همکاری نزدیک میان کشورها صورت گیرد.”