از فساد گسترده تا عضویت در گروه داعش؛
چه کسانی نامزد عضویت در کمیسیون های انتخاباتی بودند؟
نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، روز جمعه در ارگ ریاست جمهوری 14 تن از نامزدان عضویت در کمیسیون های انتخاباتی را گزینش کردند.
در میان افراد انتخاب شده برای عضویت در کمیسیون های انتخاباتی نام کسانی دیده می شوند که از سوی ارگان های امنیتی متهم به برخی رفتارهای سوء هستند و علی رغم داشتن دوسیه های مختلف، به این پروسه راه یافتند.
محکومیت به زندان، فساد اداری، ارتباط با سفارت خانه های خارجی و فساد مالی از جمله مواردی اند که در کارنامه شماری از این افراد، ذکر شده است.
در اسنادی که در اختیار خبرگزاری میثاق قرار گرفته شماری از نامزدان عضویت در کمیسیون های انتخاباتی، متهم به ارتباط با سفارت های خارجی، فساد مالی، قتل، ارتباط با گروه های مسلح شورشی و نیز عضویت در گروه داعش هستند.
محمد عثمان روحانی، یکی از کسانی که نامزد عضویت در کمیسیون های انتخاباتی بوده هم متهم به عضویت در گروه داعش است و هم طرفدار آیت الله خمینی رهبر فقید جمهوری اسلامی ایران.
همچنان مولوی دین محمد عظیمی نماینده حزب جمعیت در این روند، یکی از کسانی که به تایید امنیت ملی، روابط مشکوک با دیپلمات های خارجی دارد و نیز یکی از اعضای محکمه ولایت غور را نیز توسط افراد خود به قتل رسانیده است.
چمن شاه اعتمادی یکی دیگر از نامزدان راه یافته به جمع 14 نفر از سوی امنیت ملی متهم به جبهه گیری های قومی ولسانی و ارتباط با سفارت ایران شده است.
دین محمد عظیمی و چمن شاه اعتمادی هردو، در لیست برنده های عضویت در کمیسیون های انتخاباتی هستند.
در اسنادی که به خبرگزاری میثاق رسیده، آمده است که سید نادرشاه بحر نماینده حزب حراست ملی افغانستان نیز در این اسناد، متهم به ارتباط با سپاه پاسداران ایران و غصب زمین های دولتی می باشد.
همچنان حمداله همدرد که از سوی حزب عدالت معرفی شده است متهم به ارتباط با گروه های مخالف دولت است و گفته شده است که به نمایندگی از این گروه ها، از مردم عشر و زکات جمع آوری می کند.
در دوسیه شماری دیگر از نامزدان عضویت در کمیسیون های انتخاباتی، فساد اداری، حیف و میل اموال عمومی و نداشتن مدارک تحصیلی ذکر شده است.
روز جمعه، 18 نامزد انتخابات ریاست جمهوری در یک برنامه زنده تلویزیونی، به نامزدان عضویت در کمیسیون های انتخاباتی رای دادند.
از این میان 14 نفر دارای بالاترین رای هستند که قرار است از سوی ریاست جمهوری برای عضویت در کمیسیون های انتخاباتی و نیز ریایست دارلانشای هردو کمیسیون، معرفی شود.
شاه حسین مرتضوی، معاون سخنگوی ریاستجمهوری گفته است که رییسجمهور غنی به زودی از میان این افراد هفت تن را بهحیث کمیشنران کمیسیون مستقل انتخابات، پنج نفر را بهحیث کمیشنران کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی و دو نفر دیگر را بهحیث رییسان دبیرخانهی هر دو کمیسیون انتخاب میکند.
بیشتر نامزدانی که در حضور نامزدان ریاست جمهوری برنامه های شان را عرضه کردند، از اصلاح نظام انتخاباتی و مبارزه با فساد سخن گفتند اما در دوسیه برخی های شان مواردی ذکر شده است که آنان برضد شان شعار دادند.
سید عصمتالله مل، مولانا محمد عبدالله، محمد قاسم الیاسی، اورنگ زیب، مسافر قوقندی، هوا علم نورستانی، حبیبالرحمان ننگ، محمد یونس طغرا، چمن شاه اعتمادی، محمد ذاکر ذکی، محمد حنیف دانشیار، گیتی، زهره بیان شینواری و سید قطبالدین رویدار از جمله کسانی اند که بیشترین آرا را از سوی ۱۷ نامزد انتخابات ریاستجمهوری، به دست آوردهاند.